Vrijdag 8 september 2023

Daguitstap 

ZEELAND

MET ODG-3600 SAMEN HAND IN HAND

NAAR HET ZONNIGE ZEELAND


De zon kleurt mooi als een gele BOL
De parking aan de Limburghal staat al van zeven uur VOL

Stipt om half acht vertrekt de bus zoals het HOORT
Met 79 blije gezichten aan BOORD

We rijden via Antwerpen en maken daar een kleine LUS
En we zijn allemaal héél content want JOERIE is weer onze chauffeur van onze dubbeldekker-BUS

De meesten op de bus zijn nog een beetje MOE
Maar seffens komt François met koffie ja dat is dan wel een héél GEDOE

Cois zorgt vandaag ook op de bus voor de gekoelde DRANK
Want zonder drank is er gene KLANK

In het gezellige Goes maken we een mooie wandeling of doen we een TERRASJE
Het is dan al lekker warm, ja fijn zo zonder JASJE

Dan gaat het richting Philippine beroemd om zijn lekkere mosselen, ja het echte pure GOUD
Ik ben er al vele malen geweest en ik hoop dat iedereen er ook van HOUD

Na de lunch rijden we naar Breskens dat ligt vlak aan de Westerschelde en de ZEE
Daar nemen we dan een bezoekje aan het Visserijmuseum lekker MEE

Na een koffie en een Zeeuwse Bolus is er nog wat vrije TIJD
Geniet dan nog van de zeelucht, de haven en de zon en drink ook goed op TIJD

Vanuit Genk wens ik jullie daar in Zeeland allemaal een héél fijne dag en wat hebben jullie toch GELUK

Want met jullie interim-gidsen "Ferdi en Albert " kan deze Zeeuwse dag niet meer STUK

Groetjes,

Jean-Pierre Michiels alias Krukkemans

 

Dinsdag 20 juni 2023 

Daguitstap

EINDHOVEN  - POSTEL 

 

Foto's Marcel Poelmans 

Woensdag 24 mei 2023

Daguitstap 

Bezoek BelOrta site Borgloon

Bezoek wijnkasteel Genoels-Elderen Riemst 

Woensdag 1 maart 2023  

Waardig levenseinde

Lezing door prof. dr. Wim Distelmans

 

Het was stil in de stadsschouwburg van Genk, 245 aanwezigen 'een en al oor' voor de spreker. Het beladen onderwerp werd ons gebracht met een vleugje humor, zonder afbreuk te doen aan een begrijpbare, waardevolle lezing. Van harte bedankt professor!

 

Wim Distelmans is kankerspecialist en professor in de palliatieve geneeskunde aan de Vrije Universiteit Brussel. Binnen het UZ Brussel is hij verantwoordelijk voor supportieve en palliatieve zorg. Als een van de pioniers in België voor de erkenning van palliatieve zorg, vocht prof. dr. Distelmans voor het recht op euthanasie. Hiervoor werd hij bekroond met diverse prijzen. 

LEIF

LevensEinde InformatieForum 

Een open initiatief van mensen en verenigingen die streven naar een waardig levenseinde voor iedereen, waarbij respect voor de wil van de patiënt voorop staat.

Voorzitter LEIF: prof. dr. Wim Distelmans 

Voorzitter LEIF Limburg: dr. Kristof Thevissen 

 

Klik op de logo's  hieronder voor meer informatie. 

Chris Beerts - foto's Marcel Poelmans 

22 november 2022

Gewrichten in de kijker

lezing door dr. K. Thevissen

 

'Gewrichten in de kijker' was een schot in de roos, getuige hiervan was de grote opkomst in de stadsschouwburg van Genk. Het thema laat zich trouwens vaak opmerken in ‘onze’ lijfelijke wereld van oudgedienden. 

Het werd een heel interessante avond; duidelijk gestructureerd en in verstaanbare woorden uitgelegd. De discipline ‘Artrose, Artritis, Reumatologie en Osteoporose’ is in de laatste 50 jaar er met nieuwe inzichten, wetenschappelijk onderzoek en gefundeerde behandelingen enorm op vooruit gegaan. 

Met toelating van de lector mogen we hier de presentatie achterlaten. We hopen dat u hierdoor het bos weer kan zien tussen de bomen ‘Artrose, Artritis, Reuma en Osteoporose’.

 

We wensen dr. Kristof Thevissen van harte te bedanken. Hij belichaamt ten volle Hippocrates’ gedachtegoed. 

Rob Stegen & Chris Beerts 

 

17 & 18 oktober 2022

Hoe een mystery-call veertig ODG-ers voor 100 €/persoon
op de bus naar Straatsburg bracht!

 

Een uit het niets opduikend telefoontje van busmaatschappij Baus uit Wellen bood een – op dat moment - te nemen of te laten voorstel aan om voor een 40-tal mensen een tweedaagse reis naar Straatsburg te organiseren.

In allerijl werden er kandidaten gezocht en ja, binnen het half uur was de zaak beklonken!

Op maandagochtend, 17 oktober 2022 - 7.15 uur, vóór dag en dauw, was iedereen aan de Limburghal in Genk en kon chauffeur Jurgen met een gloednieuwe en volle bus naar Straatsburg vertrekken...

Zowel de Vlaamse Leeuw als de Waalse Haan konden het niet helpen dat we een gans uur nodig hadden om tot achter Luik te geraken: de wegen zaten eivol! Na een verder vlotte, maar toch wel lange reis van 6 uur konden we de eerste terrasjes in de buurt van ons ‘’Le Grand Hotel’’, vlak tegenover het centraal treinstation, bezetten om een nuttige snack binnen te spelen, want ….

Veel tijd om te lanterfanten was er niet, want om 15.15 uur vertrokken we met de bus naar het EUROPEES PARLEMENT. Na een grondige radiografische doorlichting van alle handbagage, zakinhoud én riem konden we het majestueus kuipvormig gebouw binnen. Petieterig als we waren, voelden we ons niet groter dan bejaarde gladiatoren in het roemrijke Colosseum van Rome.

We kregen een kleine rondleiding en een PowerPoint-voorstelling in het gebouw. Even later verduidelijkte Mevr. Hilde Vautmans herself, Europarlementariër voor de Open VLD onder de vlag van ‘Renew Europe’, de functie van dit parlement én haar rol in dit geheel. We zijn het er roerend over eens dat zij met verve haar mandaat invult! Zo vernamen we hoe complex de politieke context wel is in dit verenigd (?!) Europa. Dit politiek kader tracht - in een democratisch bestel – voortdurend vooruitgang te boeken, maar juist door deze democratische regels functioneert het parlement met de traagheid van een log schip. 

Nadien konden we gedurende een kwartier een plenaire vergadering in de grote parlementaire arena volgen, waarin aan de lopende band Europarlementariërs - met een tijdslimiet van één minuut spreektijd - hun standpunt meedeelden over het probleem ‘’Armoede in Europa’’. Via hoofdtelefoons konden we een simultane vertaling volgen, want ieder orakelt er in zijn eigen taal!
En ja, er waren meer bezoekers dan parlementariërs! Vanuit de hoogte (enkel voor bezoekers) konden we mevrouw Vautmans in de zesde rij op haar zitje met stoelnummer 194 zien zitten, naast het lege zitje van mijnheer Verhofstadt (zitje 191). Uiteraard was het ten strengste verboden te applaudisseren, te roepen, te wuiven, foto’s te maken, …

Met een traditioneel foto voor de 27 Europese vlaggen werd het bezoek afgesloten. 

En zo reden we met een lege maag naar het historisch en drukbezocht restaurant Gurtlerhoft, 13 Pl. de la Cathédrale, waar we in het gezelschap van Mevr. Vautmans konden genieten van een lekkere Elzassers schotel met Riesling wijn.

Met een summier stadsplannetje in de hand konden we in de vroege nacht dan onze weg naar het hotel terug vinden, de ene via de kortste route, de andere via een kleine of grote omweg…

Onwillekeurig moest ik terugdenken aan het lied van Wannes Van de Velde

Ik wil deze nacht in de strate verdwale,

de klaenk van de stad mokt m'n ziel amoureus

al eb ek gi geld oem plezier te betale

ik vind wel e vrouken iêl net en zjenereus
(of voor de gekoppelden)
 Ik vind wel een vrouwke naar mijn keus!

Het was echter stil in de binnenstad en we kuierden langs de kathedraal en de oude wijk, la Petite France, naar ons maagdelijk bed. 

En ’s nachts, als de slaap niet meteen wilde komen, bewonderde ik het mooie, verlichte centraal treinstation, overkoepeld door een grote glazen wand.

’s Anderendaags, dinsdag 18 oktober 2022, was een vrije dag! Naar believen in te vullen naar ieders smaak: terrassen, winkelen, kuieren of stappen, een of meer musea, een boottocht, pittoreske of monumentale gebouwen bewonderen in de oude stad en Neustadt, parken bezoeken of … voor de hardliners terug naar het politieke Mekka?!

Er was keus te over, voor elk wat wils….

De meest gegeerde bezienswaardigheden: 

  • Barrage Vauban en les Ponts Couverts
  • La Petite France
  • Kathedraal Notre Dame met zijn astronomische klok (binnen)
  • Neustadt
  • Parc de l’Orangerie

Voldaan en klokslag het afgesproken uur vertrokken we om 17 uur weer huiswaarts, waar we omstreeks 23 uur aan de Limburghal in Genk arriveerden.

Het was de moeite waard!!! Zeker voor herhaling vatbaar, waarbij zelfs de suggestie werd gegeven er volgend jaar een dagje méér aan vast te plakken, maar … spijtig genoeg … niet meer voor deze groep.

Onze dank aan ODG 3600, organisator Ferdi Vanhengel, politica Hilde Vautmans, juffrouw Evi, busmaatschappij Baus van Wellen, chauffeur Jurgen én de Goden die ons gunstig gezind waren, want we werden niet alleen van ongemakken gespaard, maar we kregen ook lekker warm weer cadeau.

 

Een enthousiaste deelnemer

Rob Stegen 

 

NOTA BESTUUR 

Het was "te nemen of te laten" alles moest snel gaan! De planning om deze activiteit volgend jaar in alle rust te herhalen - om iedereen de kans te geven -  is reeds gemaakt. 

29 september 2022

Eerste ODG-light-stappers wandeling na de zomerpauze 

 

Op donderdag 29 september 2022 om 14 uur stonden we in Opgrimbie met maar liefst 16 stappers klaar voor een mooie wandeling in de vallei van de Kikbeekbron !!!

De zon 🌞🌞😎😎 was van de partij toen we vertrokken van op de parking van het Duivelsbergcircuit.
Via smalle bospaadjes liepen we rond de vroegere zand - en grindgroeve.
Aangekomen boven op het plateau kregen we een mooi vergezicht en konden we kijken tot in Nederlands Limburg.
We zagen in de verte DSM in Geleen zelfs liggen.
Ook de Noorse fjordenpaarden die in dit natuurgebied grazen mochten we ontmoeten.
Na een wandeling van 6,2 km kwamen we terug aan de parking en gingen we daarna in brasserie Aspermans in Opgrimbie nog iets drinken.
Er werd daar nog flink wat nagebabbeld.

Het was weer een gezellige namiddag en iedereen keerde tevreden naar huis terug.

En Marcel bedanken we voor de mooie foto's πŸ‘πŸ‘ŠπŸ‘

Groetjes en tot de volgende wandeling πŸ‘ŠπŸ‘

 

Albert en Jean-Pierre
πŸ˜ŽπŸŒžπŸ‘

 

 

8 september 2022 - 15 september 2022

Bezoek viskwekerij Zonhoven met wandeling Platwijers 

Jean-Pierre Michiels

HBVL - 24 september 2022

 

ODG-3600, de vereniging van gepensioneerden van de stad Genk, het OCMW, de politie, de brandweer, het ZOG en het ZOL, organiseerde na twee maanden zomervakantie weer haar eerste activiteit.

 

In twee groepen van 20 deelnemers werd er een bezoek gebracht aan de viskwekerij Vandeput in Zonhoven. Deze is gelegen in het grootste vijvergebied van België, namelijk De Wijers. Het gebied telt maar liefst 1.175 vijvers. De gidsen gaven een boeiende uitleg in de kwekerij en aansluitend volgde er een mooie wandeling in De Wijers. Het was een gezellige en leerrijke namiddag en iedereen keerde tevreden naar huis.

9 juni 2022

Daguitstap Dinant 

ODG-3600 uit Genk bezoekt Dinant, de parel aan de Maas

Jean-Pierre Michiels

HBVL - 24 juni 2022

 

ODG-3600, de vereniging van gepensioneerden van de stad Genk, de politie, het OCMW, de brandweer Genk, het ZOG en het ZOL, organiseerde op donderdag 9 juni 2022 haar tweede busuitstap. Deze keer werd het mooie Dinant bezocht.

 

Zo'n 70 gepensioneerden vertrokken 's morgens aan de Limburghal in Genk richting Dinant. Bij aankomst bovenop de Citadel werden ze ontvangen met koffie en koek. Daarna ging het met de kabellift - de oudste van België - naar beneden tot in het centrum van Dinant. De gepensioneerden brachten er een bezoek aan een ambachtelijke bakkerij en het Aldolph Sax-museum. Na de lunch gingen ze terug naar boven met de kabellift naar de Citadel. Met een plaatselijke gids kregen ze er een mooie rondleiding. Nadien was er nog vrije tijd in het centrum van Dinant en konden ze genieten van een terrasje langs de Maas. Om 17.30 uur vertrokken ze dan terug richting Genk.

2 mei 2022

Gentse Floraliën 

 

Met 76 gepensioneerden vertrokken we om 7 uur s ‘morgens aan de Limburghal richting Gent.

 

In de voormiddag werd er een bezoek gebracht aan de Gentse Floraliën.

In de hallen van het Citadelpark konden we genieten van de prachtige bloemen en de vele mooie creaties.

 

Om 12 uur kregen we dan een uitgebreid koud en warm lunchbuffet dat iedereen

kon smaken.

 

Na de lunch reden we richting Gent - centrum.

Een aantal van onze gepensioneerden maakten een mooie boottocht op de Leie, anderen bezochten het Gravensteen of de Vrijdagmarkt en ook de Sint - Baafskathedraal en het Belfort werden druk bezocht.

Daarna was het tijd voor de zonnige terrasjes aan de Korenlei met een prachtig uitzicht op de Leie.

 

Om 18 uur vertrokken we dan terug richting Genk.

 

Het was weer een hele mooie dag en het deed iedereen deugd na twee jaar elkaar terug te ontmoeten en weer samen te kunnen genieten van een activiteit.

 

Iedereen keerde dan ook tevreden naar huis.

 

Verslag Jean-Pierre Michiels

28 april 2022

Een ODG-light-wandeling uitgelicht

Op donderdag 28 april 2022 om 14 uur stonden we in Lanklaar met maar liefst 20 stappers klaar voor de mooie Beau Séjour - wandeling !!!

Dit was een hele mooie opkomst.
πŸ‘πŸ‘πŸ‘

De zon 🌞🌞😎😎 was van de partij en we vertrokken aan het oude brugwachtershuisje gebouwd in 1840.

We liepen langs de oude kanaalarm van de Zuid-Willemsvaart en kwamen zo een eerste keer weer terug aan hotel Beau Séjour.

Dit hotel werd geopend in 1906 en is hiermee het oudste hotel van Limburg.

Via het mooie gehucht Tivoli, waar zoals in het hotel, ook in verschillende villa's de opnames van de tv-reeks Beau Séjour plaatsvonden, wandelden we tot aan de mooie, rustig kabbelende Zuid-Willemsvaart.

Iets verder voorbij de waterski-club beklommen we daar de Tuikabelbrug over het kanaal.
Deze werd gebouwd in 2008 en vandaar heb je een mooi uitzicht op Eisden en de oude schatblokken van de mijn.

Via de Dorpstraat kwamen we weer terug aan hotel Beau Séjour en na een klein ommetje door de mooie kanaaldreef namen we plaats op het zonnige😎🌞😎🌞 terras van het hotel.

Bij enkele gekoelde drankjes πŸ₯‚πŸ₯‚πŸΊπŸΊ werd hier nog flink wat nagebabbeld.

Het was een gezellige namiddag en iedereen keerde weer tevreden naar huis terug.


Albert Stieners & Jean-Pierre Michiels 

25 maart 2022

LENTEFEEST ODG-3600

 

Op vrijdag 25 maart 2022 organiseerde ODG-3600 haar lentefeest in zaal Elysée in Genk.

 

Maar liefst 118 gepensioneerden van alle stadsdiensten, het ZOG en het ZOL hadden zich hiervoor ingeschreven.

 

Na de toespraken van onze voorzitter Ferdi Vanhengel, burgemeester Wim Dries en ex-schepen Ria Grondelaers, mochten we aanschuiven aan een heerlijk koud en warm buffet.

 

Het duo Afrit-30 zorgde voor de muzikale omlijsting en de dansvloer stond na het dessertenbuffet dan ook onmiddellijk vol.

 

Het was een héél gezellige namiddag en door corona was het nu na 2 jaar voor iedereen een blij weerzien.

 

Iedereen keerde na afloop tevreden terug naar huis.

 

Verslag Jean-Pierre Michiels

 

4 november 2021

Bestuur ODG-3600 houdt haar eerste vergadering

 

Op donderdag 4 november was het dan eindelijk zover. Na anderhalf jaar kwam het bestuur van ODG-3600 eindelijk weer fysiek samen.

Jean-Pierre Michiels

HBVL 7 november 2021 

 

“Als teambuilding werd er eerst een bezoek gebracht aan La Biomista in Zwartberg en bij Da Mangia aten we een lekkere pasta”, klinkt het. “Daarna kon de vergadering starten. Er werden dan voor 2022 al een aantal activiteiten voor onze gepensioneerden vastgelegd. Voor 2021 staat in november nog een uiteenzetting over Broeder Cyriel op het programma en in december is er het kerstfeest. Van de gelegenheid werd er ook gebruik gemaakt om een kiekje te nemen van het vernieuwde bestuur. Het hele team staat weer paraat om er met veel enthousiasme tegenaan te gaan.”

 

29 sep. - 30 sep. - 01okt. 2021

ODG-3600 op driedaagse naar Texel

De gepensioneerden van de stadsdiensten Genk, oftewel de groep ODG-3600 vertrokken op 29 september voor een driedaagse naar het Nederlandse Waddeneiland Texel.

 

Jean-Pierre Michiels

HBVL - 13 oktober 2021

 

ODG-3600 dat zijn alle gepensioneerden van de stad, het OCMW, het ZOL, de politie en de brandweer van Genk. Het was een gezellige driedaagse, alleen het weer liet ons af en toe in de steek. "We vertrokken met de bus aan de Limburghal en reden naar Den Helder voor een bezoek aan het Marinemuseum, waar we naast 2 museumschepen ook een echte onderzeeboot konden bezichtigen. Na de lunch namen we de boot voor de overtocht naar Texel en reden we over het eiland naar ons hotel. De tweede dag bezochten we in het noorden van het eiland de bekende rode vuurtoren. Na 118 trappen kreeg je boven een prachtig zicht over de Noordzee, de Waddenzee en het eiland Vlieland.""Daarna reden we met onze bus verder naar een schapen- en kaasboerderij, waar we hartelijk werden ontvangen door de boerin. Na een rondleiding en de lunch was daarna het Juttersmuseum aan de beurt. De dag werd afgesloten met een bezoek aan Ecomare, een opvangcentrum voor gekwetste zeehonden en vogels. De derde dag reden we naar Oudeschild, een klein vissersdorp, waar we het Kaap Skil museum en de haven bezochten." "Na de lunch vertrokken we richting overzet en namen we de boot terug naar Den Helder. Het weer sloeg op de laatste dag om en het bleef de hele namiddag regenen. Op de bus werd dan maar gezongen en wat gedronken en reden we door tot in Delft. Daar bezochten we nog de Koninklijke Porceleyne Fles, wereldberoemd en gekend van het Delfts blauw. Na dit bezoek keerden we via Antwerpen weer allemaal tevreden terug naar Genk."

 

22 mei 2021

"40 JAAR ODG-3600"

anders dan anders

Onze voorzitter Ferdi Vanhengel mocht in naam van de vriendenkring, een schotel van Piet Stockmans in ontvangst nemen uit handen van schepen Ria Grondelaers (sociaal welzijn). Ria gaf ondertussen de fakkel door aan Sara Roncada.

 

Beste leden, beste allemaal, vrienden van ODG-3600

40 jaar terug in de tijd, we schrijven 22 mei 1981.

De personeelsdienst bij de gemeente Genk, wist enkele gepensioneerde medewerkers te overtuigen om voor de ex-collega’s een Vriendenkring te starten om zodoende de contacten tussen deze ex-collega’s nieuw leven in te blazen.

De Vriendenkring voor de gepensioneerden van de gemeente Genk en het OCMW was een feit.

Een bestuursploeg zorgde voor regelmatige activiteiten en bijeenkomsten allerhande.

Tot op de dag van vandaag is onze insteek nog altijd hetzelfde: ervoor zorgen dat gepensioneerde ex-collega’s elkaar ontmoeten. De activiteiten waarin dit gebeurt zijn legio: kaart- en kienwedstrijd, medische lezingen, educatieve lezingen, reisverslagen, ééndagsreizen en meerdaagse reizen. Tweemaal per jaar organiseert het bestuur een gezellig samenzijn in de vorm van een lentefeest en het kerstfeest met lekker eten, muziek en dans. Meermaals fietsten we een korte trip, gekoppeld aan een of ander bezoek zoals het Natuurhulpcentrum.

In de loop van de jaren werd de Vriendenkring uitgebreid met de gepensioneerden van de Politie, de Brandweer, het ZOL (zowel Genk Waterschei, Lanaken en onlangs Maaseik) en het ZOG (Toermalien en Mandana). Ik schat ons ledenaantal momenteel op ongeveer 1400, waarvan er door het jaar toch bijna 800 leden deelnemen aan de activiteiten.

Onze Vriendenkring kreeg de eer van Stad Genk om 3600 (het postnummer van Genk) in de naam te vermelden. Daarom is ODG-3600 ontstaan, waar ODG staat voor Openbare Diensten Gepensioneerden.

De Stad Genk, het OCMW en het ZOL zorgen door hun financiële input dat wij ons lidmaatschap gratis kunnen houden voor zowel het ex-personeelslid als voor de wederhelft.

ODG-3600 is aangesloten bij de Adviesraad 55+ van Stad Genk.

Spijtig genoeg kunnen we ons 40-jarig bestaan voorlopig niet op gepaste wijze vieren. De coronamaatregelen noodzaken ons om alle activiteiten on-hold te zetten. Maar uitstel is geen afstel.

Van zodra we onze vrijheid terugkrijgen starten we met volle moed en zullen we iedereen opnieuw maandelijks inlichten over onze activiteiten en zullen we dit jubileum gepast vieren.

We zitten echter niet stil. Het bestuur vergadert regelmatig online, er zijn mailing naar de leden en ondertussen zijn er al nieuwe initiatieven genomen om van zodra het mogelijk is opnieuw te starten. Er werd een eerste aanzet gedaan voor een spiksplinternieuwe website : odg-3600.be.  Hier kunnen jullie al allerhande info over ODG-3600 vinden.

Ook de opstart van een nieuwe wandelclub, ODG stappers en onze verbroedering met ‘t Kedakske kan je hier terugvinden. Wie nieuwsgierig is kan best maar eens via bovenstaande link gaan kijken.

Ik zou het in heel mijn enthousiasme bijna nog vergeten.

Het is dankzij de inzet van alle voorbije en huidige bestuursleden ( als ik hier namen ga noemen, ga ik zeker iemand vergeten) door alle jaren dat wij jullie iedere maand een aanbod kunnen doen. Wij staan ook helemaal open voor nieuwe voorstellen. Dit kan via vriendenkring.ODG3600@genk.be

Bedankt aan iedereen die in de voorbije 40 jaar onze Vriendenkring mee gedragen heeft en ervoor zorgde dat ons basisprincipe om mensen samen te brengen op de eerste plaats kwam. Zeker ook een dikke merci aan alle leden die toch ook door hun deelname aan activiteiten het bestuur motiveren om verder te doen.

Wij zijn een gezonde ODG-3600 en ik hoop van ganser harte dat jullie het ook gezond houden.

Wij vliegen er zo vlug mogelijk weer in.

Tot hoors en tot ziens.

Uw blije voorzitter in naam van zijn voltallige bestuursploeg.

 

Ferdi Vanhengel

Voorzitter ODG-3600

 

Met dank aan Jos voor de muzikale omlijsting 'anders dan anders'.